Underkläder i olika material

Underkläder, strumpbyxor och badkläder ska oftast sitta åt och följa kroppens former samtidigt som de ska vara bekväma att bära och kännas behagliga mot huden. Därför tillverkas dessa plagg huvudsakligen av textilier som är mycket elastiska. Många sexiga kläder görs dock i lite ovanligare material som du kanske inte är bekant med sedan tidigare. Här berättar vi om populära material inom tillverkning av underkläder och andra sexiga plagg, samt tipsar om hur du på bästa sätt tar hand om dem.

BOMULL

Bomull är en naturfiber som tillverkas av växter från bomullssläktet. Materialet är slitstarkt och tål att tvättas i mycket höga temperaturer, men har låg töjbarhet och elasticitet (återgår inte gärna till ursprungsformen). Bomull är idag världens mest använda textilmaterial.

ELASTAN OCH SPANDEX

Elastan och spandex är båda benämningar på en polyuretan-fiber. Tack vare sin stora töjbarhet används polyuretan-fiber flitigt i tillverkning av underkläder, badkläder och strumpor. Namnen elastan och spandex är synonyma, men används i olika delar av världen.

KONSTLÄDER

Konstläder är ett syntetmaterial som är tillverkat för att efterlikna läder. Det har kortare livslängd än äkta läder, men är i gengäld billigare och kräver ingen särskild skötsel. Dessutom passar det även veganer. Konstläder formar sig inte efter kroppen på samma sätt som läder, men är töjbart i viss utsträckning.

LACK, VINYL OCH PVC

PVC står för polyvinylklorid, som är en polymer och en av de vanligaste plastsorterna. PVC används bland annat i framställning av lack och vinyl, och när man pratar om kläder är dessa tre begrepp oftast synonyma med varandra. Kläder som är gjorda av lack/vinyl ser oftast ut att ha en insida av vanligt vävt syntettyg, medan utsidan är slät och mycket blank, dvs lackad. Materialet är inte töjbart och andas inte. Torka av dina lack-/vinylkläder med en fuktig trasa, förvara dem mörkt och häng dem inte direkt mot varandra, eftersom mörka lacktyger kan färga av sig på ljusa.

LATEX

Latex är ett naturmaterial gjort av gummi. En härligt glansig yta får dina latexkläder om du behandlar dem med en bra silikonspray avsedd för latex. Spraya på och smörj med en ren strasa. Förutom att göra materialet blankt mjukar silikonet även upp det och skyddar det mot solljus. Att ta på sig kläder av latex är enklast om du först pudrar insidan av plagget med talk eller smörjer in den med silikonolja. Unvik att ha på dig vassa föremål som t ex ringar, eftersom de kan riva sönder plagget. Tvätta dina latexkläder med ljummet vatten, eventuellt med lite mild tvål i, och låt dem lufttorka ut och in. Förvara dem mörkt och svalt, så undviker du att materialet åldras och spricker. Häng dem dock inte direkt emot varandra, eftersom de då kan färga av sig på varandra. Genom att talka insidan och smörja in utsidan håller du dina latexplagg fräscha och glada under många år.

LYCRA

Lycra är ett av företaget Invista registrerat varumärke för en elastomer. Materialet kan tänjas upp till sex gånger sin ursprungliga längd och återgår till ursprungslängden när tänjningskraften upphör. Egennamnet Lycra används såväl om fibern själv som om många olika sorters tyg, såsom polyuretan-fibrer som elastan/spandex. Att materialet i ett klädesplagg sägs vara Lycra är alltså inte hela sanningen om vad som ingår i tyget, vilket kan vara bra att tänka på t ex vid val av tvättprogram och behandling efter tvätt.

LÄDER

Läder är ett slitstarkt naturmaterial som har mycket lång livslängd om det sköts på rätt sätt. Torka av nya läderkläder med en fuktig trasa, smörj in dem med en liten mängd läderbalsam och impregnera dem med en impregneringsspray. Rengör och smörj därefter in regelbundet vid behov. Läder töjer sig och formar sig efter kroppen, så dina läderkläder kommer att sitta bättre ju mer du använder dem.

NYLON OCH POLYAMID

Polyamid finns i flera olika former, men den mest kända polyamiden är syntetfibern nylon, och när polyamid nämns i textilsammanhang är det nylon man syftar till. Nylon var från början ett varumärke som lanserades i slutet av 30-talet, men med tiden blev nylon en allmängiltig benämning på denna typ av tyg. Nylon är elastiskt och används flitigt i tillverkning av kläder, underkläder och framför allt strumpbyxor.

POLYESTER

Polyester är idag världens mest använda textilmaterial näst efter bomull och utgör 20% av världsproduktionen. Polyester är en typ av polymer, dvs ett syntetmaterial. Polyester har låg vattenupptagning, är relativt hållbart och brukar anses bekvämt att bära.

WETLOOK

Wetlook är inte ett specifikt material, men förtjänar en plats i vår materialguide eftersom det är ettpopulärt tyg att tillverka alla slags sexiga plagg av. Wetlook betecknar ett tyg som är elastiskt och glansigt. På lite avstånd kan det påminna om syntetläder, men wetlook är både tunnare och mer töjbart.

Varukorg
Ändra Kassan
Shapewear